Book Now
twitter iconfacebook icon

Time spent: 8Camera: 1

ΚΑΜΕΙΡΟΣ

kameirosΣτη βόρεια - δυτική ακτή της Ρόδου , κοντά στο ακρωτήρι του Αγίου Μηνά ( το Αρχαίο Μυλάντιο ) βρίσκεται η τρίτη από τις αρχαίες πόλεις του νησιού η Κάμιρος. Η Κάμιρος ήταν μία από τις τρεις μεγάλες Δωρικές πόλεις του νησιού , η οποία ενώθηκε με την Ιαλυσό και τη Λίνδο τον 5ο αιώνα π.Χ. και δημιουργήσε την ισχυρή πόλη - κράτος της Ρόδου . Αν και ιδρύθηκε από τους Δωριείς , φαίνεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να ήταν οι Αχαιοί , όπως τα ερείπια μιας αρχαίας μυκηναϊκής νεκρόπολης κοντά στο χωριό Kalovarda αποκαλύπτουν. Η Καμείρος ήταν βασικά μια αγροτική κοινωνία όπου παράγονται λάδι, κρασί και τα σύκα.

Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του 6ου αιώνα , ήταν η πρώτη πόλη που έκόψε τα δικά της νομίσματα. Η Καμείρος συγκρίνεται συχνά με την Πομπηία σχετικά με την παρακμή της , κάτι το οποίο δεν είναι σωστό αφού η Καμείρος δεν έπεσε σε παρακμή λόγω της φυσικής καταστροφής . Η παρακμή της , όπως έγινε με την παρακμή της Ιαλυσού , ήταν το αποτέλεσμα της σταδιακής εγκατάλειψης από τους κατοίκους της, οι οποίοι αποφάσισαν να μετακινηθούν προς την πόλη της Ρόδου , η οποία, όπως προαναφέρθηκε, ιδρύθηκε το 408 π.Χ. Το 1929 οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα ερείπια της αρχαίας πόλης , και οι ανασκαφές που την ανέδειξαν στο φως του ήλιου συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κίνητρο για να ξεκινήσουν οι ανασκαφές ήταν η τυχαία ανακάλυψη ορισμένων αρχαίων τάφων , καθώς και το όνομα της περιοχής , η οποία ήταν Kampeiros , και τα οποία είχαν αναδασωθεί από το χρόνο. Τα πορίσματα που είχαν αποκαλυφθεί από τις ανασκαφές , τα οποία είναι πολύ πλούσια και σημαντικά , βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και το Λούβρο . Ελπίζουμε ότι κάποια μέρα αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί θα δοθούν πίσω , προκειμένου να εκτεθούν στο κοινό από το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου.